Om en näringsfastighet överlåts mot ersättning som överstiger dess skattemässiga värde är den att anses som avyttrad. Det är innebörden i lagförslaget som sätter stopp för de så kallade kattrumporna.

Resultat har i nummer 10.2016 berättat om att det enligt tidigare regler varit fördelaktigt att överlåta en fastighet till ett aktiebolag genom gåva. Har ersättningen överstigit taxeringsvärdet har det setts som försäljning, och om den understigit taxeringsvärdet har det ansetts vara en gåva. Detta har påverkat skatten och lett till att personer som ägt en näringsfastighet, utan andra skatteeffekter än stämpelskatt, kunnat överlåta den till ett bolag som direkt eller indirekt ägs av överlåtaren eller närstående.

Skatteverket uppskattar att skattebortfallet på grund av det beskrivna förfarandet uppgår till 555 miljoner kronor under perioden 1 juni 2015 till 30 september 2016. Enligt Skatteverket är en lagändring enda sättet att lösa problemet, och myndigheten har fått gehör hos regeringen.

I höstas tog regeringen ett första steg för att sätta stopp för skatteplaneringen som även gått under namnet kattrumpor. Regeringen föreslog en stopplagstiftning från och med 28 oktober 2016.

Nu närmar det sig ett definitivt stopp för kattrumporna. Regeringen har presenterat en lagrådsremiss där det föreslås att en fastighet ska anses avyttrad om den överlåts till en juridisk person eller ett svenskt handelsbolag mot ersättning som överstiger ett visst värde. Detta värde ska vara fastighetens skattemässiga värde om fastigheten är en näringsfastighet och dess omkostnadsbelopp om den är en privatbostadsfastighet.

Syftet med förslaget är att motverka möjligheten till skatteplanering. De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft 1 augusti 2017.

Finansdepartementets lagrådsremiss Beskattning av överlåtelse av fastighet till juridisk person, februari 2017.

Charlotta Marténg