Innehåll

Resultat nr 3 2017

Holdingbolag: Anställd tog över – holdingbolag möjliggjorde generationsskiftet

När Anders Thebo, grundaren av Bilplåtkirurgerna AB, ville sluta gick Magnus Nagy, anställd sedan 25 år, in och tog över.

För drygt 30 år sedan grundades Bilplåtkirurgerna AB. Ett stenkast från Globen i Stockholm ligger bilverkstaden som specialiserat sig på att laga försäkringsskador på bilar. Det kan handla om allt från krockade bilar till stenskott i lack eller vindrutor.

När tidigare ägaren och grundaren av företaget, Anders Thebo, närmade sig pension började han fundera på vad han skulle göra med företaget. Samtidigt gick Magnus Nagy i tankar om att han skulle kunna tänka sig att ta över verksamheten.

– Jag kände att jag gärna skulle vilja föra det här företaget vidare. Vi har runt åtta anställda, och jag har jobbat här i 25 år. Företaget har utvecklats stabilt och har en bra ekonomi och tankarna låg och skavde hos mig ganska länge, samtidigt som jag inte hade haft någon brinnande längtan att bli ensam ägare i ett aktiebolag, berättar Magnus Nagy.

Båda parter sökte en smidig övergång, och bland annat fanns en fundering kring om Magnus Nagy skulle kunna få aktierna för lång och trogen tjänst. Det blev dock ingen lösning. Efter diskussioner med Bilplåtkirurgerna AB:s revisor på PBAB Redovisning och Revision AB, föreslog revisorn att Magnus Nagy och Anders Thebo skulle starta var sitt holdingbolag.

– Holdingbolagen äger aktierna i Bilplåtkirurgerna AB och så sker skiftet mellan holdingbolagen i stället, säger Magnus Nagy.

Han rekommenderar gärna lösningen till andra företagare som är i en liknande situation, men konstaterar att det är en god idé att ta hjälp av sin revisor eller redovisningskonsult för att det ska gå rätt till.

– Lösningen med holdingbolag påverkar också ekonomin eftersom en vinst vid försäljningen av aktier i Bilplåtkirurgerna AB kan utdelas till holdingbolaget och skattas när vi tar ut eventuell aktieutdelning ur holdingbolaget, säger Magnus Nagy.

Charlotta Marténg