Inte bara Skatteverket kräver ordentlig bokföring. För att få serveringstillstånd krävs också ordning och reda. En restaurangägare fick tillståndet indraget efter att ha misskött ekonomin.

Den som driver café eller restaurang, eller funderar på att starta, har många regler att tänka på. Vill du till exempel att din verksamhet ska få servera alkohol krävs enligt alkohollagen serveringstillstånd, som du söker från den kommun där verksamheten ska bedrivas.

Du kan inte söka serveringstillstånd som privatperson, utan sökande ska vara enskild firma, en förening, ett kommanditbolag, handelsbolag eller ett aktiebolag. Och för att få serveringstillstånd krävs att den sökande anses lämplig. Det innebär bland annat att du kan visa att du sköter din ekonomi och inte har ett brottsligt förflutet.

Kammarrätten i Stockholm beslutade nyligen att en restaurang i Stockholms innerstad skulle bli av med sitt serveringstillstånd. Anledningen var just bristande bokföring. Skatteverket hade vid besök på restaurangen kunnat konstatera att personalen inte var inskriven i personalliggaren och att lunchbetalningen inte slogs in som den skulle i kassan. Myndigheten ansåg att bokföringen överlag var så bristfällig att det inte gick att beräkna ett tillförlitligt resultat för restaurangen.

Ägaren menade att en varning borde räcka, då hen inte varit föremål för någon åtgärd tidigare, men kammarrätten gick på Skatteverkets linje. Enligt domstolen utgjorde bristerna en sådan allvarlig ekonomisk misskötsamhet att serveringstillståndet skulle återkallas.

Kammarrätten i Stockholm, mål nr 4841-16.

Charlotta Marténg