Många företagare står inför valet tjänstebil eller att köra sin privata bil. Med tanke på det låga ränteläget och rabatterna många bilhandlare erbjuder borde väl tjänstebil vara ett bra alternativ? Ja, det kan det vara. men tänk på att det beror helt på dina och företagets behov. Och vilken bil du väljer.

Tjänstebil är ett samlingsbegrepp för en bil som erbjuds en anställd. Skillnaden mellan en tjänstebil och en förmånsbil är hur den används. En tjänstebil är avsedd att användas endast i tjänsten. Den privata användningen begränsas till maximalt tio mil vid högst tio tillfällen per år.

En förmånsbil är en tjänstebil som används privat. Och då ska den anställde betala skatt för det förmånsvärde bilen representerar. Hur stort förmånsvärdet är beror på ett flertal faktorer.

Hur ska man då tänka som småföretagare? I princip kan man välja att köra sin privata bil och ta ut milersättning ur företaget. Det andra alternativet är att låta företaget äga eller leasa bilen. Då betalar företaget alla kostnader för bilen, men du förmånsbeskattas för att du använder bilen privat.

Det finns några frågor att ställa sig, som kan hjälpa till att reda ut vilken lösning som passar bäst:

  • Vilket bilbehov har du?

  • Hur mycket kör du privat respektive i tjänsten?

  • Vilken ekonomi har du?

  • Vilket säkerhetstänk har du?

Om du beslutar dig för att välja en tjänstebil finns det en hel del att tänka på när du väljer bilmärke och modell. Det gäller att jämföra de olika bilmärkenas totalkostnad, som ofta kan vara minst lika viktig som inköpspriset.

Total cost of ownership, TCO, innebär att man ska ta med alla kostnader i sin kalkyl. Inte bara inköp, utan alla driftkostnader, direkta och indirekta.

Vid val av bil bör man undvika utgående eller udda bilmodeller som kan vara svåra att sälja i andra hand. Huvudsakligen gäller sunt ekonomiskt förnuft, vilket innebär att tjänstebilen ska utvärderas som vilken kostnad eller investering som helst.

Mats Rimér