Innehåll

Svenskarna handlar på nätet som aldrig förr – och när e-handeln förväntas öka ännu mer finns det förstås många anledningar för dig som företagare att haka på. Men vad ska man tänka på när man öppnar en webbshop?

1 Konkretisera din idé

Vilken är din nisch och i vilken riktning vill du gå? Börja i rätt ände och konkretisera din idé. Fundera noga över vad du vill uppnå med din närvaro på nätet. Upprätta en affärsplan och analysera dina tänkta kunder och konkurrenter. Om du gjort research och bestämt dig för en huvudstrategi är det lättare att ta beslut som kommer att gynna din verksamhet framöver.

2 Välj rätt plattform

Här gäller det att fundera över tekniken bakom butiken och välja en passande lösning för din e-handel. Ska du köpa en standardlösning eller använda en ”open source”-variant? Det finns både många lösningar och olika leverantörer att välja mellan. Utgå från behov och budget: vilka funktioner behöver du och vad är du beredd att betala? Kom ihåg att det system du väljer ska fungera med din betalningslösning.

3 Erbjud olika betalningssätt

Det är inte bara dina produkter som avgör om kunden vill handla. Köpet ska kännas enkelt, snabbt och säkert. För att inte tappa försäljning bör du erbjuda flera och trygga betallösningar så att kunden kan välja mellan kort, faktura eller direktbetalning. Eller ännu fler lösningar som sms eller e-plånbok om det passar din verksamhet och dina kunder.

4 Ha koll på lagar och regler

När du kickar igång din webbshop är det en rad lagar och regler du behöver ha koll på. Du är skyldig att lämna viss information till köparen så som betalnings- och leveransvillkor och information om vad lagen säger om reklamationer. Vanligtvis har kunden 14 dagars ångerrätt från dagen då de tagit emot varan – men det finns undantag. Ta reda på vad som gäller för din verksamhet och var tydlig med hur kunden kan kontakta dig.

5 Få kunderna att hitta dig

När webbshopen är klar gäller det att locka trafik och få kunderna att hitta dig. Sökoptimera sajten för att klättra i Google och se till att synas i sociala medier. För att locka kunder i början kan det dessutom vara värt att annonsera genom Google AdWords med mera.

218 miljarder kronor

Så mycket handlade nordborna för på nätet under 2016. Det råder ingen tvekan om att e-handel blir mer och mer etablerat. Statistik från postnord visar att 4,7 miljoner svenskar e-handlade en genomsnittlig månad förra året. Det är 67 procent av befolkningen.

Linda Fritiofsson