Har arbetstagaren rätt att under semestern koppla ner sig och inte svara på arbetsrelaterade mejl och samtal? Om detta skriver Anneli Lönnborg, advokat på advokatfirman Nova, i detta nummers krönika.

Lika aktuellt för arbetsgivaren som för arbetstagaren är frågan: Har man som arbetstagare rätt att i vår konstant uppkopplade värld koppla ner sig, och inte svara på arbetsrelaterade mejl och samtal som kommer under semestern?

Semestern är till för att ladda batterierna och samla krafter inför kommande säsong. Att då tvingas svara på mejl som om den anställde satt på kontoret ger inte utrymme för sådan återhämtning. Arbetsgivare i dag har, mycket på grund av den konstanta uppkopplingen, ett större ansvar för den proaktiva rehabiliteringen för sina anställda än tidigare.

Eftersom det är väldigt lätt att svara på mejl varstans den anställde än befinner sig är det i dag viktigt att arbetsgivare skapar tydliga riktlinjer för vad som förväntas och inte förväntas under såväl semestern som under annan ledig tid, till exempel helger.

Självklart finns det inga hinder för att arbetsgivare kräver att dess anställda till exempel kontrollerar sin mejl en gång om dagen under semestern. Men det kan vara en god idé att skapa rutiner som förhindrar att den anställde även svarar på alla mejl som kommer under semester och i stället vidarebefordrar dem till en kollega som inte har semester.

Sofia Hadjipetri Glantz