Efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen vill regeringen justera 3:12-reglerna. Det handlar om att ändra den så kallade utvidgade fåmansföretagsdefinitionen.

Tidigare i år kom en dom i Högsta förvaltningsdomstolen (se separat artikel), som rörde tillämpningen av den så kallade utvidgade fåmansföretagsdefinitionen. Domen har fått konsekvenser. Regeringen menar att domen öppnar upp för att kringgå 3:12-regelverket genom val av företagsstruktur och vill därför att definitionen ändras.

Mot bakgrund av det har regeringen lagt fram en promemoria med förslaget att den så kallade utvidgade fåmansföretagsdefinitionen i inkomstskattelagens 3:12-regler ska justeras så att den får en vidare omfattning.

Förslaget innebär att den utvidgade fåmansföretagsdefinitionen justeras så att den omfattar även delägare som själva eller genom någon närstående är, eller under något av de fem föregående beskattningsåren har varit, verksamma i betydande omfattning i:

  • ett företag som helt eller delvis, direkt eller indirekt, äger del i företaget, eller:

  • ett annat fåmansföretag eller fåmanshandelsbolag som helt eller delvis, direkt eller indirekt, ägs av ett sådant företag som avses i första strecksatsen, omfattas.

Alltså: vid bedömningen av om alla verksamma delägare ska anses som en enda delägare och företaget därmed ska anses vara ett fåmansföretag ska hänsyn tas till delägares, eller någon närståendes, verksamhet både i det företag som äger företaget som prövningen avser, och delägares eller någon närståendes verksamhet i ett annat företag som ägs av det förstnämnda företaget.

Promemorian ska nu ut på remiss och sista dagen att svara på remissen är 16 juni. Beslut väntas i riksdagen under hösten och de nya bestämmelserna föreslås börja gälla 1 januari 2018, och tillämpas första gången för beskattningsår som börjar efter 31 december 2017.

Charlotta Marténg