Var tredje enmansföretagare sticker huvudet i sanden när det gäller pensionen. Är du en av dem? I så fall är det hög tid att tänka om.

Att tänka att pensionen löser sig är ingen bra idé – särskilt inte när du är företagare. Det är du själv som ansvarar för att du tjänar in till den och till skillnad från de flesta anställda har du ingen tjänstepension. Trots det sämre skyddet är det många småföretagare som inte sparar till sin pension. Närmare bestämt var tredje enmansföretagare, enligt en undersökning som Swedbank har gjort tillsammans med Novus.

För att få en bra pension är det viktigt att du tar ut lön, eller överskott, och betalar skatt.

– Det är den lön eller det överskott du får och skattar för som gör att du tjänar in till din allmänna pension, säger Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

För att få den statliga pensionen behöver du som företagare betala ålderspensionsavgift, vilket motsvarar den avgift som arbetsgivaren hade betalat om du vore anställd, samt en allmän pensionsavgift.

Det också viktigt att komma ihåg att du som företagare, till skillnad från de flesta anställda, inte får någon tjänstepension. Den delen måste du själv kompensera för. Företagare har helt enkelt ett större eget ansvar för sin ekonomiska trygghet än vad dina anställda har.

– Om du sparar cirka fem procent av din inkomst i ett långsiktigt sparande motsvarar det vad de flesta anställda får inbetalt till sin tjänstepension, berättar Monica Zettervall.

Ytterligare en skillnad jämfört med anställda är att du som företagare får göra skatteavdrag för privat pensionssparande.

Linda Frithiofsson

30 %

Om du har en lön/överskott på mer än 460.000 kronor per år så behöver du spara 30 procent av det överskjutande beloppet för att motsvara anställdas tjänstepension.

41.350 kronor

Vid en lön på 41.359 kronor (2017) i månaden maximeras inbetalningen till din allmänna pension. För att börja tjäna in till allmän pension måste du ha en årsinkomst på minst 18.951 kronor (2017).