Behöver jag lämna arbetsgivardeklarationer varje månad?

Jag har hört att man kommer att behöva redovisa arbetsgivardeklarationer på ett nytt sätt. Stämmer det att jag måste månadsredovisa utbetalda löner och avdragen skatt separat för varje anställd?

Ja, det gör det. En lagändring har gjorts som införs i två steg, 1 juli 2018 respektive 1 januari 2019. De nya reglerna för arbetsgivardeklarationer innebär ett nytt sätt att redovisa arbetsgivardeklarationerna. Det nya sättet att redovisa betyder att utbetalda löner och avdragen skatt redan från början kopplas till respektive anställd. Redovisningen ska ske månadsvis. Läs mer om detta på sidan 6 i detta nummer av Resultat.

Hur gör jag med fonden för utvecklingsavgifter?

Jag driver ett bolag som tillämpar K3-regelverket. Vi har tidigare år samt under innevarande år aktiverat eget utvecklingsarbete i balansräkningen. Min fråga gäller fonden för utvecklingsutgifter. Ska fonden för utvecklingsutgifter minskas med avskrivningar på utvecklingsarbete som aktiverats innan bestämmelsen om fonden trädde ikraft?

Nej, fonden ska minskas med belopp som motsvarar avskrivningar på utvecklingsarbete som aktiverats från och med räkenskapsår som inleds närmast efter 31 december 2015. Det innebär att det är endast avskrivningar på sådant utvecklingsarbete som påverkat fonden som ska minska fonden. I 4 kap. 8 § årsredovisningslagen kan du läsa mer om detta.

Hjälp! Vad innebär periodisering?

Min man och jag har precis startat ett företag och nu håller vi på att sätta oss in i bokföringens grunder. Vad innebär periodisering?

På Bokföringsnämndens hemsida finns en handledning i bokföring, Att föra bok, som går att ladda ned i pdf-format. Där kan du hitta förklaringar till flera av de grundläggande begreppen inom bokföringen. Bland annat om periodisering.

Så här skriver Bokföringsnämnden: ”Med periodisering menas att omvandla inkomster och utgifter till intäkter och kostnader. Varje period tillgodoräknas intäkter för den försäljning som hör till perioden. Utgifter redovisas som kostnader under den period då de anskaffade resurserna förbrukas. I resultaträkningen är det intäkterna, inte inkomsterna, och kostnaderna, inte utgifterna, som redovisas.”