Det var nog många som drog en lättnadens suck i slutet av augusti när regeringen meddelade att den inte kommer att lägga fram förslaget om nya 3:12-regler. Det hårt kritiserade förslaget, som hade inneburit skattehöjningar, drogs tillbaka. Likaså valde regeringen tillsammans med Vänsterpartiet att backa från förslaget om förändrade skiktgränser för statlig inkomstskatt. Kvarstår gör dock förslaget om flygskatt, om än i modifierad form. Nu återstår att se var det kommer att landa. Klart är väl också att även om 3:12-reglerna inte förändras nu, kommer de att vara fortsatt föremål för diskussion och väcka känslor.

Känslor av det mindre positiva slaget kan också uppstå när näringsliv och byråkrati inte har samma syn på hur problem ska lösas. På sidan 22 möter du Pia Areblad som hjälper Göteborgs stad att utveckla strategier för näringslivet. Hon ger sina tips på hur du som företagare kan dra nytta av kommunen.

I detta nummer av Resultat hittar du också en sammanfattning av de nya lagar som börjat gälla under sommaren. Dessutom reder vi ut vad den så kallade kemikalieskatten egentligen innebär och vad det betyder att styrelsearvoden numera måste beskattas som lön.

Trevlig läsning!

Charlotta Marténg, chefredaktör