Taxeringsvärdena för småhus väntas öka med i genomsnitt 26 procent. Skillnaderna är dock stora över landet. Det står klart när 2,4 miljoner småhus får nytt taxeringsvärde.

Under hösten har flera fastighetsägare fått besked om de nya taxeringsvärdena. Det som avgör nivån är försäljningspriserna på fastighetsmarknaden 2014–2016. Taxeringsvärdet ska motsvara 75 procent av den genomsnittliga värdenivån för liknande fastigheter.

Då prisutvecklingen varit stark i hela landet avspeglas det även på taxeringsvärdena som väntas öka i genomsnitt med 26 procent. Mest ökar taxeringsvärdena i Stockholms län, med 38 procent, och den minsta ökningen finns i Blekinge län med elva procent.

Den som har en digital brevlåda får besked om småhustaxeringen där. I brevet finns även en länk till den e-tjänst där man kan logga in för att se sitt förslag till nytt taxeringsvärde eller sin fastighetsdeklaration.

– De allra flesta får ett förslag till beslut om nytt taxeringsvärde. Om alla uppgifter stämmer behöver man inte göra något, och ger därmed sitt tysta godkännande, säger Jerker Wesslén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Charlotta Marténg