Utbetald lön per timme uppräknad med 250 procent plus moms. Så ska rutavdraget för flyttjänster beräknas enligt ett nytt ställningstagande från Skatteverket.

Skatteverket konstaterar att konkurrensen inom flyttbranschen inte alltid sker på lika villkor. Flyttfirmor har i vissa fall svårt att fastställa underlaget för rutavdrag, och skattereduktionen används som konkurrensmedel för att locka till sig kunder. Skattereduktionen räknas ofta för högt, vilket lett till att den som utfört arbetet har fått betala tillbaka för mycket utbetald ersättning till Skatteverket.

Det här vill nu Skatteverket sätta stopp för. I ett ställningstagande klargör myndigheten hur beräkningen av rutavdrag vid flyttjänster ska ske. Vid beräkning av skattereduktion för rutarbete ska arbetskostnad för flyttjänster normalt beräknas till utbetalad lön per timme uppräknat med 250 procent plus moms.

Finns inte information om utbetald lön per timme kan en genomsnittlig timkostnad användas. Om arbetskostnaden beräknats på något annat sätt måste utföraren kunna visa hur den räknats fram.

www.skatteverket.se