Lika skattevillkor för arbetstagare anställda av utländska företag och arbetstagare i svenska företag. Det är Skatteverkets mål med ett förslag om lagändring.

Skatteverket vill införa begreppet ekonomisk arbetsgivare i svensk lagstiftning. Ett förslag har lagts fram som påverkar anställda i utländska företag, utan fast driftställe i Sverige. Arbetstagare som utför arbete åt ett företag i Sverige ska också beskattas här. Det avgörande för var arbetstagaren ska beskattas ska inte längre vara vem som betalar ut lönen, utan vem arbetstagaren utför arbetet åt.

Enligt reglerna som gäller i dag ska en begränsat skattskyldig arbetstagare som är anställd av ett företag, offentlig sektor, ideell sektor eller en privatperson i Sverige, betala skatt här vid tillfälligt arbete i landet. Om arbetstagaren däremot är anställd av ett utländskt företag utan fast driftställe i Sverige, och tillfälligt hyrs ut till den som arbetet utförs åt, ska arbetstagaren inte beskattas här.

Genom att ändra dagens regler kan en konkurrensneutral beskattning uppnås, menar Skatteverket. Det skulle också innebära att utländska företag med verksamhet i Sverige omfattas av samma regelverk som svenska företag som bedriver motsvarande verksamhet. Då blir det enligt Skatteverket lättare att få in den skatt som ska betalas här.

Samtidigt vill myndigheten införa anmälningsplikt för arbetstagare vid arbete i Sverige. Förslaget gäller fysiska personer som utför arbete i Sverige. Det innebär att den som inte är folkbokförd här, saknar personnummer, eller ett samordningsnummer, personligen måste infinna sig hos Skatteverket för registrering när arbetet i Sverige påbörjas.

Bestämmelserna föreslås träda i kraft 1 januari 2019.

Skatteverkets promemoria

Charlotta Marténg