Flera företag – i olika företagsformer. För att få ordning på de skattetekniska krumbukterna tog Emil Fhärm hjälp av sin redovisningsbyrå.

Emil har i stort sett hela sitt vuxna liv drivit företag och kallar sig gärna själv för multientreprenör.

– Jag har gått den långa vägen. I början av mitt företagande skötte jag all bokföring själv, säger han.

I dag har han flera företag. Bland annat är han grundare och delägare i WPS Sweden AB, ett företag med 23 anställda som installerar, underhåller och utför service på vindkraftsanläggningar i Sverige och Finland. Parallellt med detta har han ett antal fastighetsbolag som också drivs i aktiebolagsform. Dessutom har han ett flertal lantbruksfastigheter som drivs såväl i aktiebolag som i hans enskilda firma.

– Just nu håller jag på att stycka av tomter på en av mina fastigheter och med det uppstår en hel del komplexa skattefrågor som jag inte reder ut själv. Även om jag är en ovanligt ekonomiskt intresserad företagare så är det omöjligt att klara det själv.

För tre år sedan bytte han revisions- och redovisningsbyrå till Revisionären. Tidigare använde han sig av en betydligt större byrå men hans egen erfarenhet är att man bör välja en byrå som i storlek motsvarar ens egen storlek.

– För mig har det funkat mycket bättre nu än tidigare. Jag tror att en mindre firma som lever närmare sitt eget kassaflöde har en bättre förståelse för min verksamhet.

I Emils fall handlar det ofta om att få hjälp med deklarationer och bokslut, och inte minst hur han ska tänka kring löneuttag med tanke på att han har olika bolagsformer.

– Ska jag ta ut lön som inkomst av tjänst eller inkomst av kapital. Och med tanke på komplexiteten i min totala verksamhet är det väldigt svårt att hålla isär regelverken. För den ena delen av verksamheten gäller till exempel bokslutsmetoden och den andra faktureringsmetoden.

När man som Emil har flera företag med olika typer av verksamhet varierar hans egen arbetsbelastning.

– Vissa månader har jag mer tid över till det administrativa. Andra månader är det svårt att hinna med och då låter jag Revisionären ta hand om fakturering och annat som jag helt enkelt inte har tid med. Det är värt väldigt mycket, säger han.

Mats Rimér