När kan det vara bra att både ha enskild firma och aktiebolag?

– Bland våra kunder är det bara de som har någon form av skogs- eller lantbruksfastigheter plus en annan typ verksamhet som ligger i ett aktiebolag som har båda. Då faller det sig naturlig att ha båda företagsformerna eftersom aktiebolag typiskt sett inte får äga skog- eller lantbruksfastigheter. Men om man driver en enskild firma, som inte är en skogs- eller jordbruksfastighet, som börjar generera vinst rekommenderar vi de flesta att gå över till aktiebolagsformen och inte ha verksamheten i sin enskilda firma.

Varför då?

– Om man börjar närma sig en vinst på cirka 600.000 kronor per år så är det bra att gå över till aktiebolag. Då är det skattemässigt mer fördelaktigt med aktiebolag där du kan betala ut en lön upp till brytpunkten och därefter ta utdelning till lägre beskattning. Det rådet brukar vi ge till våra kunder i de fall man tror att vinsten är stabil framåt.

Ser du några fördelar med att behålla sin enskilda firma när man går över till aktiebolagsformen?

– Nej, egentligen inte. Det blir oftast lite krångligare eftersom det är två bokföringar som ska hållas isär samt två årshandlingar som ska upprättas vilket kan kännas onödigt och dyrt för kunden. Sedan är det också svårare att hamna rätt bland de sociala skyddsnäten om man driver enskild firma. I ett aktiebolag är det mycket lättare att separera sin egen ekonomi från företagets.

– En del av våra kunder ombildar till aktiebolag av andra skäl än de skattemässiga och då kan det finnas anledning att ha kvar sin enskilda firma med anledning av att det finns underskott där. Då kan man ha en del av sin verksamhet i sin enskilda firma till dess att underskottet är nyttjat.

Mats Rimér