275 kronor

Så mycket, inklusive moms, kostar det numera att få ett registreringsbevis på engelska från Bolagsverket. Det nya priset, som gäller från och med 3 februari, kommer även att gälla registreringsbevis på tyska.

Då Bolagsverket effektiviserar sitt arbete och kommer att ta fram registreringsbevisen maskinellt i stället för manuellt, kommer de att se annorlunda ut. Registreringsbeviset på engelska kommer inte att innehålla verksamhetsbeskrivningen.

1 mars

Som privatperson kan du få dina skattepengar på kontot redan i april. Vad behöver du göra? Skaffa en digital brevlåda och anmäl konto för skatteåterbäring senast 1 mars. Godkänn din deklaration senast 28 mars, utan att ändra eller lägga till något.

20 mars

E-tjänsten för inkomstdeklaration 1 öppnar. Du som har enskild firma eller är delägare i ett fåmansföretag eller handelsbolag kan fylla i bilaga NE, N3A eller K10 direkt i e-tjänsten.

Cykelförmån – ett miljövänligare alternativ

Att uppmuntra sina anställda att motionera mer kan i det långa loppet ge positiva effekter som minskad sjukfrånvaro och piggare personal. Ett sätt att agera proaktivt och miljövänligt är därför att erbjuda sina anställda tjänstecykel.

Arbetsgivaren äger, hyr eller leasar cykeln och den anställda förmånsbeskattas för privat nyttjande av cykeln.

Cykelns förmånsvärde beräknas på en uppskattad årlig värdeminskning baserad på beräknad livslängd och kostnader för eventuell service och reparationer samt en kapitalkostnad (inköpspriset multiplicerat med statslåneräntan vid utgången av november året före beskattningsåret plus en procentenhet). Det finns inte en fastställd schablon för cykelförmån likt för förmånsbilar utan arbetsgivaren måste anpassa beräkningen efter de egna förhållandena.

Läs mer hos på Skattverket.se

Optimistiska företagsledare

Positiva tongångar hos internationella företagsledare. Även svenska vd:ar stämmer in i den hoppingivande framtidsmelodin. Det visar årets CEO Survey.

Aldrig förr har vd:ar världen över varit så optimistiska gällande de ekonomiska tillväxtutsikterna. Så många som 57 procent tror att den globala ekonomiska tillväxten kommer att förbättras under det närmaste året. Det visar PwC:s årliga undersökning CEO Survey, där 1.293 internationella företagsledare har gett sin syn på framtiden.

Optimismen märks även på hemmaplan. 50 procent av de svenska vd:arna har stor tillförsikt inför de kommande tolv månadernas tillväxt.

– Sverige har haft ännu ett år av högkonjunktur och andelen svenska företagsledare som tror på förbättrad ekonomisk tillväxt mer än fördubblas jämfört med föregående år, kommenterar Peter Nyllinge, vd PwC Sverige.

Svårt att hitta personal

Företagarförbundet Fria Företagare genom-förde i slutet av förra året en undersökning om personalrekrytering och kompetensförsörjning bland sina medlemmar. Slutsatserna är att småföretagare föredrar modellen med inträdesjobb före etableringsjobb för att få in unga på arbetsmarknaden. Dessutom efterfrågas en utbyggd lärlingsutbildning, med satsning på svenska språket, att turordningsreglerna ses över och att kompetens prioriteras i förhållande till anställningstid.