Revisionsplikten bör återinföras. Det slår Riksrevisionen fast efter att ha granskat reformen.

I november 2010 avskaffades revisionsplikten för mindre aktiebolag. Omkring 70 procent av alla aktiebolag berördes av reformen vars syfte var att minska kostnaderna för företagen.

Förändringen innebar att revisionen blev frivillig för aktiebolag som inte överstiger mer än ett av följande tre gränsvärden:

  • 3 miljoner kronor i nettoomsättning

  • 1,5 miljoner kronor i balansomslutning

  • 3 anställda

FAR:s tidning Balans har tidigare uppmärksammat att förändringen inneburit att många aktiebolag valt att inte ha revision. Bolagsverket har å sin sida flaggat för att reformen fört med sig att kvaliteten på årsredovisningarna blivit sämre, och Ekobrottsmyndigheten har varnat för hur aktiebolag används som brottsverktyg.

Riksrevisionen har valt att granska reformen som funnits i sju år. Resultatet, som presenterades strax före jul, visar att myndigheten anser att revisionsplikten för små bolag bör återinföras.

Riksrevisionen konstaterar att i snitt har bolagen sparat 10.000 kronor på att inte ha revisor. I rapporten framkommer också att aktiebolag som valde bort revisionen växte långsammare i nettoomsättning och personalstyrka.

Riksdagen har tidigare bett regeringen överväga om fler företag kan undantas från revisionsplikten. Riksrevisionen rekommenderar i stället regeringen att verka för att revisionsplikten för små aktiebolag återinförs.