Men klarar bokföringsprogrammen kraven?

Om drygt en månad öppnar Bolagsverkets tjänst för digital inrapportering av årsredovisningar. Men har programvaruleverantörerna hunnit anpassa sina bokföringsprogram? Resultat har svaret.

26 mars, blir det alltså möjligt att lämna in årsredovisningen till Bolagsverket digitalt. Men för att kunna rapportera in digitalt måste bokföringsprogrammet uppfylla Bolagsverkets villkor för anslutning till tjänsten.

Revisions- och redovisningsbranschens tidning Balans har kollat runt bland programvaruleverantörerna för att ta reda på hur de ligger till. Samtliga svarar att de kommer att lägga in möjligheten att rapportera in årsredovisningen digitalt till Bolagsverket i sina bokföringsprogram.

En klar majoritet, sju av nio tillfrågade, svarar dessutom att de räknar med att uppfylla Bolagsverkets villkor och bli godkända för att ansluta till tjänsten före 26 mars då tjänsten öppnas.

– Det är fantastiskt att sju av nio tillfrågade leverantörer nu är på gång. Det innebär att marknaden ser affärsmöjligheterna med digitaliseringen och det är mycket positivt och det finns intresse från andra aktörer, både svenska och utländska, säger Nina Brede, verksamhetsutvecklare och operativ projektägare för arbetet på Bolagsverket.

De tekniska förutsättningar som krävs för att ett bokföringsprogram ska kunna ansluta finns på Bolagsverkets hemsida. Från det att avtalet har inkommit till Bolagsverket tar det cirka en vecka innan programvaran kan ansluta, förutsatt att de tekniska kraven uppfylls.

– Vi har testmiljöer för att underlätta för programvaruleverantörerna att uppfylla de tekniska kraven, säger Nina Brede.

Inledningsvis kommer tjänsten att vara anpassad för mindre aktiebolag, som använder K2-regelverket. Men i framtiden kommer tjänsten även omfatta andra regelverk, nästa på tur är K3-bolag utan koncernredovisning.

Pernilla Halling

Kommer ni att ha fått Bolagsverkets godkännande i tid?

Ja Hogia, Parseport, E-revisor.se, Fortnox, Björn Lundén, Wolters Kluwer, Årsredovisning online

Nej Visma, Briljant Ekonomisystem

Källa: Tidningen Balans. Läs enkäten i sin helhet på tidningenresultat.se