Glöm inte bort att stanna upp och fundera på varför du en gång startade din verksamhet. Och våga ta kontroll över vart ditt företag är på väg.

Det är lätt att tappa fokus och sitt ursprungliga mål, det syfte man hade när man startade företaget.

Kicki Westerberg, revisorn och redovisningskonsulten som sadlade om till Ekonomisk PT, brukar fråga kunderna: ”Vad gör du om fem år?”

– Ofta får jag svaret: ”Jag vet inte, jag har fullt upp med att jobba”. Det är väldigt viktigt att ha kontroll över vart företaget är på väg, inte bara på siffrorna, säger Kicki Westerberg.

Det var 2014 efter att hon läst en ledare där vikten av att konsulten skulle gå bredvid kunden som en personlig tränare betonades.

– Jag insåg att det fanns utvecklingspotential i mina yrkesroller. Något klickade i mig, det här vill jag jobba med! Så jag vidareutbildade mig till coach och skaffade mig spetskompetens.

Hösten 2017 kom Kicki Westerberg ut med boken ”Bygg ditt drömföretag” med undertiteln ”verktygslåda för en verksamhet i balans”.

– Grunden i entreprenörskapet är att håll koll på vad som är viktigt för dig i ditt företagande och att jobba fokuserat. De vanligaste misstagen många gör är att de har ett felaktigt utbud. Eller att man inte tror på sin egen prisnivå. Sen är det många som företag som inte har någon strategi. Har man inget övergripande mål är det som att orientera utan karta, lite planlöst fram och tillbaka, exemplifierar hon.

Företagaren får inte heller glömma att ge feedback till sig själv. Gärna i 90-dagarsperioder. Men också att månadsvis stämma av mätvärden och analys, tillväxt och inkomster. Kan man inte göra det själv ska man ta hjälp av sin redovisningskonsult, revisor eller den som sköter ens ekonomi.

– Jag brukar prata om att lyfta fram ett personligt nyckeltal. Jag jobbade med en journalist som hade svårt för siffrorna. Då kom vi fram till att hon skulle räkna i artiklar, att hon skulle sälja 2,5 artiklar i veckan. Då blev det genast mer begripligt för kunden. Men det kan också lika gärna vara att man räknar en dagskassa inklusive moms. Något som företagaren associerar till just sin verksamhet, säger Kicki Westerberg.

Som entreprenör ska man ta makten över sitt företag och vart det är på väg, istället för att företaget tar kontrollen över företagaren, påminner hon.

– Det är lätt att det blir andra yttre faktorer som styr. Vi styrs av kunder och av att vi har så mycket att göra. Därför är det angeläget att hitta strategier och rutiner för att se till att man jobbar för rätt saker och att man är på väg åt det håll man vill.

Sofia Hadjupetri Glantz

Så bygger du ditt drömföretag

1 Börja med att utvärdera nuläget

Det gäller att skapa goda förutsättningar för att lyckas. Du behöver skapa rutiner för att på ett enkelt sätt hålla koll på och granska det du gör och resultatet det ger. Utvärdera vilka områden i ditt företag som fungerar och vilka som behöver omsorg innan du startar din förändring.

2 Hitta det som driver dig

Du har hittat dina första kunder, du är äntligen igång och du är exalterad över ditt nya liv. Identifiera dina tre viktigaste drivkrafter, som jag kallar grundbultar, som du inte kan tänka dig att kompromissa bort. Använd dem som en stomme till din affärsplan och dina strategier.

3 Jobba strategiskt

Strategikartan är ett bra hjälpmedel, den innehåller både ditt mål och dina strategier för tillväxt och försäljning. Den skapar du genom att se över var du hittar dina kunder, hur du kan utöka underlaget och genom att hitta en bra mix av 6–8 inkomstkällor baserade på din kompetens och ditt utbud.

4 Hitta användbara mätpunkter

Mätpunkterna tar du fram genom att se över och bestämma dig för vilket eller vilka nyckeltal som passar att använda. Exempelvis: försäljningstal, strategiska mätpunkter (besökare hemsida, följare i någon kanal) eller dina kostnader.

5 Ditt personliga nyckeltal

Se till att hitta ditt personliga nyckeltal som betyder något för dig och som du har med dig för att se att du är på rätt väg. Exempelvis: dagskassor per dag, försäljning per vecka eller timmar per månad.

6 Skaffa stöd av andra

Att omge dig med likasinnade är en förutsättning för din framgång. Om du måste försvara din valda riktning i livet kommer det att ta för mycket energi från själva processen att bygga upp ditt företag. Så se dig omkring och välj ut de som ger dig energi och tror på dig och dina planer.

7 Sätt rätt pris

Ta inte betalt för ”vad du är värd” som många tipsar om, fokusera istället på det värde som du skapar hos den kund som du allra helst jobbar med. Detta är en av nycklarna till att sätta rätt pris.

8 Hitta en ansvarskompis

Att hitta en ansvarskompis, en person som står inför ungefär samma utmaningar som du, blir ett stort stöd – särskilt för ensamföretagaren. Planera in regelbundna träffar där ni diskuterar vad som är på gång, vad ni har gjort sedan sist och vad ni planerar att göra till nästa gång.