Sven Cristea, auktoriserad revisor på KPMG Göteborg

Hur vet man vilken typ av investerare som passar just mitt bolag?

– Investerare kan innebära att företaget utvecklas snabbare men du bestämmer inte längre helt själv över ditt företag. Affärsänglar kan bidra med sin kompetens och berätta om sin resa. Med bidrag från forum som till exempel Almi och Vinnova kan bolaget växa utan att sälja andelar. Där finns också viss kompetens.

Hur vet man hur stort behovet av kapitalet faktiskt är?

– Koppla kapitalbehovet till en planering, där bolagets aktiviteter tydligt kopplas ihop mot dess kostnader. Då blir det lättare att se hur länge pengarna räcker och om man frågar efter tillräckligt mycket. Bedömningen om framtida intäkter och kostnader måste vara väl avvägd och hänga ihop med det efterfrågade kapitalet. Gör realistiska prognoser kopplade till en marknadsplan.

Ska man ta i lite extra, så man har en buffert?

– Dra inte till med mer än du behöver för att det är ”gött” att ha på kontot. Kapitalet ska nyttjas i bolaget och skapa värde, inte ligga på ett konto. Om du lånar pengar till ett hus ber du inte banken om att få låna några miljoner kronor extra för att ha på kontot, eller hur?

Hur lång tid kan det ta att hitta rätt investering och kapital?

– Att hitta rätt i djungeln tar tid, det blir många möten och information som ska fram. Det är en lång process som kan ta ett år, så var ute i god tid.

Vad är det största no-no när man söker investerare?

– Var inte naiv. Gå in med öppna ögon och ta hjälp av rådgivare så du inte hamnar i underläge. Särskilt riskkapitalbolagen är väldigt erfarna och väldigt duktiga på att förhandla och värdera.