Betala reavinst om du köper till en garageplats till din bostadsrätt. Det tyckte Skatteverket. Nu har Högsta förvaltningsdomstolen avgjort frågan. Rätten håller inte med Skatteverket.

Resultat har tidigare berättat om att många bostadsrättsägare i höstas blev oroliga när Skatteverket presenterade ny rättslig vägledning om vad som gäller när bostadsrätten förändras. Enligt Skatteverket var nämligen förändringar i form av en tillköpt garageplats att ses som en väsentlig förändring av lägenheten. Det i sin tur skulle enligt myndigheten betyda att lägenheten skulle räknas som såld och ägaren bli tvungen betala en kapitalvinstskatt på värdeökningen.

Mot bakgrund av Skatteverkets nya praxis togs två fall upp i Skatterättsnämnden. Det ena fallet rörde en bostadsrättsägare som tidigare hyrt garageplats genom bostadsrättsföreningen. I samband med en föreningsstämma hade bostadsrättsföreningen beslutat att garageplatserna i föreningen skulle upplåtas till föreningens medlemmar i stället för att hyras ut. Med anledning av detta vände sig en medlem i föreningen till Skatterättsnämnden för att få veta om detta skulle leda till att han kapitalvinstbeskattades.

Skatterättsnämnden ansåg inte att det rörde sig om en formändring som utgjorde en skatterättslig avyttring, och att det därför inte var aktuellt med någon kapitalvinstbeskattning.

Frågan har nu prövats av Högsta förvaltningsdomstolen som kommit med sin dom. Domstolen konstaterar att ett avtal där nyttjanderätten som ingår i en bostadsrätt utvidgas till att även omfatta en garageplats, inte innebär att bostadsrätten ska ses som avyttrad. Ägaren till bostadsrätten ska därför inte kapitalvinstbeskattas enligt Högsta förvaltningsdomstolen.

Domstolen tog fasta på att den nya upplåtelsen inte ändrade innehållet i den ursprungliga nyttjanderätten utan endast kompletterade denna med en rätt att också nyttja en garageplats. Det fanns därför inte skäl att anse bostadsrätten som avyttrad, och därmed skulle inte heller någon kapitalvinstbeskattning ske.

Högsta förvaltningsdomstolen 5896-17

Charlotta Marténg