Utomståenderegeln är tillämplig fast det utomstående ägandet upphört efter utdelningen, i alla fall så länge det rör sig om samma beskattningsår. Det meddelar Högsta förvaltningsdomstolen.

Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, har haft uppe ett mål gällande två frågeställningar kopplade till utomståenderegeln. Dels om regeln är tillämplig då utdelning lämnas efter det att det utomstående ägandet har upphört, och dels om regeln är tillämplig om utdelning lämnas före det utomstående ägandet har upphört men under samma beskattningsår.

Syftet med utomståenderegeln är att hindra företagare att undvika tjänstebeskattning genom att ta ut all lön som aktieutdelning, eftersom utdelning beskattas som inkomst av kapital med lägre skatt är inkomst av tjänst. Det är bara utdelning och kapitalvinst på kvalificerade aktier som beskattas enligt fåmansreglerna. Kvalificerade aktier är aktier som ägs av en person som varit verksam i betydande omfattning i företaget.

Utomståenderegeln innebär att om andra personer, utomstående, äger minst 30 procent av aktierna i ett fåmansföretag, har rätt till utdelning samt dessutom inte är verksamma i företaget i betydande omfattning, förvandlas alla aktier i fåmansföretaget till okvalificerade aktier med en beskattning i inkomst av kapital.

HFD konstaterade vad gäller frågeställningarna i målet att det utomstående ägandet måste finnas vid tidpunkten för utdelningen för att regeln ska vara tillämplig. Om ägandet upphör efter utdelningen men under samma beskattningsår är alltså regeln fortfarande tillämplig.

Maria Bengtson

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLEN NR 732-18