Kan man vistas i Sverige 182 dagar och utomlands 183 utan att betraktas som obegränsat skattskyldig? Nej, säger Högsta förvaltningsdomstolen.

Den som stadigvarande vistas i Sverige, eller har väsentlig anknytning hit, är enligt skattelagstiftningen skyldiga att skatta i Sverige för alla sina inkomster, såväl här som i utlandet. Det vill säga de är obegränsat skattskyldiga. Den som däremot är begränsat skattskyldig skattar endast för vissa inkomster i Sverige.

Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, har prövat två fall som rör frågan om stadigvarande vistelse. Enligt praxis räknas en sammanhängande period om sex månader eller mer som stadigvarande vistelse, men även kortare tidsperioder kan omfattas beroende på omfattningen och regelbundenheten i besöken i Sverige.

I det ena fallet som HFD prövat handlar det om ett par som planerat att flytta till Portugal. De avser att vistas i Sverige under juni till augusti varje år, samt göra kortare, oregelbundna Sverigebesök hos släkt och vänner om cirka 30 dagar per år. Skatteverket ansåg att paret skulle anses som stadigvarande i Sverige, men det gjorde inte Skatterättsnämnden. Inte heller HFD tycker att vistelsen är av sådan omfattning att den är att se som stadigvarande. Paret anses därmed inte obegränsat skattskyldiga i Sverige.

Det andra fallet HFD hade uppe rörde en man som inför en planerad flytt till Portugal ansökte om förhandsbesked från Skatterättsnämnden. Han ville veta om han kunde vistas i Sverige årligen mellan 1 maj och 30 september, alltså fem månader, samt tre veckor under jul och göra två besök om fyra dagar vardera. Därmed skulle mannen tillbringa 182 dagar i Sverige och 183 dagar i Portugal. Skatterättsnämnden ansåg mannen obegränsat skattskyldig i Sverige då hans vistelse skulle ske regelbundet och efter ett visst mönster.

Även HFD gjorde samma bedömning och betonar i domen att mannens sammanhängande sommarvistelse i Sverige är av sådan omfattning och sker med sådan regelbundenhet att han redan av det skälet ska anses vistas här stadigvarande. Mannen är därmed obegränsat skattskyldig i Sverige.

Charlotta Marténg

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLEN NR 6034-17

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLEN NR 6736-17