Bibehålla lön vid omplacering?

Vid omplacering till en annan tjänst är det vanligt med frågan om den anställde får behålla sin gamla lön, eller i vart fall får behålla den under en övergångsperiod. Arbetsdomstolen har svarat ganska tydligt på frågan, skriver Anneli Lönnborg, Advokatfirman Nova.

Arbetsdomstolen, AD, har i flera avgöranden uttalat att varken lagen om anställningsskydd eller omplaceringsskyldigheten som följer med lagen, utgör något skydd för arbetstagarens befattning. Lagens bestämmelser syftar till att skydda en fortsatt anställning, inte en befattning eller en position. I en omplaceringssituation kan en arbetstagare således inte, utifrån lagen om anställningsskydd, grunda något krav på att få behålla samma slags befattning eller anställningsvillkor som tidigare.

En arbetstagare kan således behöva acceptera en lönesänkning vid en omplacering till en annan befattning. Innebörden av AD:s uttalande är att en accept av ett omplaceringserbjudande också är en accept av villkoren för den nya tjänsten. Det enda skyddet arbetstagaren kan ta fäste på är att omplaceringserbjudandet inte får vara oskäligt. När detta skälighetsbegrepp omvandlas i termer av lön brukar det generellt talas om att det för att ett omplaceringserbjudande ska vara skäligt får det inte innebära villkor där den befintliga lönen sänks med mer än 40 procent.

Anneli Lönnborg