Frivillig skattskyldighet eller inte vid uthyrning av enskilda bostäder i ett vårdboende? Högsta förvaltningsdomstolen har slagit fast att svensk praxis gäller. Skattskyldigheten omfattar inte själva boendet, bara de gemensamma utrymmena.

Grundregeln när det gäller uthyrning av fastigheter är att uthyrningen inte ska beläggas med moms. Därmed får inte heller fastighetsägaren göra avdrag för ingående moms som kommer från uthyrningen. Men en fastighetsägare kan välja att bli frivilligt skattskyldig för uthyrningen, vilket då betyder att hen också får dra av den ingående skatten. Det finns dock vissa regler kring detta, en är att uthyrningen inte avser stadigvarande bostad.

För två år sedan kom en dom i Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, som ändrade praxis för vad som gäller när ett bolag hyr ut till en kommun och det handlar om lokaler där det dels finns bostäder som hyrs ut till vårdtagare, dels gemensamma utrymmen. Bostäder som används som vårdboende ska ses som stadigvarande bostäder i mervärdesskattelagens mening. Därför kan dessa inte omfattas av frivillig skattskyldighet. Men övriga utrymmen som kök med plats, allrum och tv-rum där kommunen bedriver omsorgsverksamhet räknas inte som stadigvarande bostad och därför kan frivillig skattskyldighet medges för dessa ytor.

Nu har HFD på nytt haft uppe frågan om frivillig skattskyldighet och vad som anses vara stadigvarande bostad. Bakgrunden är att ett fastighetsbolag vänt sig till Skatterättsnämnden för att få ett förhandsbesked. Bolaget hyr ut lokaler till en kommun. I lokalerna finns vårdbostäder och gemensamma utrymme, personalutrymmen och övriga funktioner för boendet. Fastighetsbolaget ville veta om uthyrningen av lokalerna ska ses som en odelbar tjänst som i sin helhet kan omfattas av frivillig skattskyldighet, eller om tjänsten ska delas upp och de äldres lägenheter räknas som en separat del som inte omfattas av frivillig skattskyldighet.

Skatterättsnämnden beslutade att lägenheterna för de äldre var sådan uthyrning av stadigvarande bostad som inte kan omfattas av frivillig skattskyldighet. Fastighetsbolaget överklagade förhandsbeskedet och åberopade en dom från EU-domstolen, som enligt dem ändrat rättsläget i Sverige.

HFD ger dock inte Fastighetsbolaget rätt utan menar att svensk praxis gäller. ”Den inskränkning i rätten till frivillig skattskyldighet för uthyrning som avser stadigvarande bostad som följer av svensk lagstiftning och praxis har således stöd i direktivet.” skriver HFD.

Enligt HFD saknar det betydelse om bostäderna som hyrs ut används inom ramen för kommunal omsorgsverksamhet när bedömningen ska göras om bolaget som hyr ut kan bli frivilligt skattskyldigt. Bolagets uthyrning ska delas upp, och den delen som avser vårdbostäderna omfattas inte av frivillig skattskyldighet meddelar HDF och fastställer Skatterättsnämndens förhandsbesked.

Charlotta Marténg

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLEN NR 6665-17

Gäller det här dig?

Diskutera frågan med din revisor/rådgivare.