I normalfallet ska styrelseuppdrag beskattas som inkomst av tjänst hos den som utför uppdraget. Men det finns undantag. Skatterättsnämnden lyfte för en tid sedan ett exempel i ett förhandsbesked som inte överklagats av Skatteverket.

Resultat har tidigare berättat om den dom från Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, som fått mycket uppmärksamhet och som rör dig som fakturerat styrelsearvode genom eget bolag. Bakgrunden var ett förhandsbesked från Skatterättsnämnden där det konstaterades att styrelsearvoden inte kan faktureras från eget bolag utan ska beskattas som tjänst. HFD prövade frågan och kom till samma slutsats.

Med anledning av det gick Skatteverket ut och ändrade sin praxis från 2009, en ändring som gällde både för fakturering från juridisk person och från enskild näringsverksamhet. I domen från HFD klargjordes att styrelseuppdrag endast i undantagsfall kan faktureras från ett aktiebolag. Det finns dock förhandsbesked från Skatterättsnämnden som visar när undantaget kan vara tillämpligt.

En person som är ensam ägare till ett aktiebolag som bedriver konsultverksamhet vände sig till Skatterättsnämnden för ett förhandsbesked. Mannens bolag har fokus på styrelsearbete i interimsstyrelser i nybildade bostadsrättsföreningar i nyproduktion.

Uppdragsgivare är antingen bostadsrättsföreningen eller entreprenören och längden på uppdragen varierar mellan ett och ett halvt till två och ett halvt år. När interimsstyrelsen avgår ersätts den av en ordinarie styrelse bestående av boende i fastigheten. Ersättning för nedlagd tid faktureras av mannens aktiebolag.

Mannen ville få besked från Skatterättsnämnden om styrelsearvodena som hans aktiebolag fakturerar ska beskattas av honom som inkomst av tjänst eller av bolaget som inkomst av näringsverksamhet.

I sitt beslut skriver Skatterättsnämnden att uppdrag som styrelseledamot i en ekonomisk förening inte får innehas av en juridisk person och inkomster från sådana uppdrag ska därför som huvudregel tas upp som beskattning av tjänst. Men undantag kan göras för uppdrag som avser begränsad tid och specifika insatser. Mannens styrelseuppdrag är av den karaktären att undantag från huvudregeln kan göras anser Skatterättsnämnden. Därmed ska dessa beskattas av bolaget som inkomst av näringsverksamhet. Skatteverket har inte överklagat förhandsbeskedet.

Charlotta Marténg

Skatterättsnämnden 36-18/D

Högsta förvaltningsdomstolen mål nr 278-17