Se hållbarheten strikt affärsmässigt

Domstolen har flyttat fram positionerna när det gäller avdrag för klimatkompenserade åtgärder, skriver Hans Peter Larsson, skatteansvarig på FAR.

Ibland blir man positivt överraskad av våra domstolar. Här är ett avgörande som kom mitt i sommaren och som inte fått den uppmärksamhet det förtjänar. Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, flyttar fram positionerna när det gäller avdrag för klimatkompenserade åtgärder. Detta bör beaktas när det skattemässiga resultatet för året sammanställs. Tänk business! Inte att vara snäll, inte gåva. Aktiebolag är i grunden inte snälla. De ska tjäna pengar. Även på lång sikt. Det är det HFD skriver.

HFD skriver vidare: ”En bedömning i det enskilda fallet måste göras. De klimatkompenserande åtgärderna har uppgivits vara en central komponent i Arlas marknadsföring av bolagets ekologiska sortiment. Försäljningen uppges också ha utvecklats positivt med anledning av detta. Mot denna bakgrund är det inte fråga om gåvor utan om marknadsföringskostnader som ska dras av i näringsverksamheten.”

Så slipa argumenten och se hållbarheten strikt affärsmässigt direkt kopplad till verksamheten. Så krass är verkligheten! Tveksam i ditt fall? Lämna en särskild upplysning med deklarationen som beskriver alla omständigheter. Ta då hjälp av en auktoriserad skatterådgivare!

Hans Peter Larsson