En omstrukturering som medför att ett företag upphör att vara fåmansföretag strider inte mot skatteflyktslagen. Det konstaterar Högsta förvaltningsdomstolen, och fastställer Skatterättsnämndens förhandsbesked.

En delägare, som är verksam i betydande omfattning i ett bolag, vände sig till Skatterättsnämnden för att få ett förhandsbesked med anledning av en omstrukturering av bolaget. Delägarens aktier i nuvarande bolaget är kvalificerade med tillämpning av den utvidgade fåmansföretagsdefinitionen. Genom omstruktureringen av bolaget skulle de kvalificerade aktierna ersättas av aktier som inte omfattas av definitionen.

Med anledning av detta ville delägaren få besked om reglerna i 57 kapitlet i inkomstskattelagen skulle tillämpas på utdelning och kapitalvinst på hans aktier i det nya bolaget. Om inte, ville delägaren veta om lagen mot skatteflykt kunde tillämpas på förfarandet.

Delägaren och Skatteverket var eniga om att det nya bolaget inte är ett förmånsföretag och att utdelning och kapitalvinst på andelarna i bolaget inte ska beskattas enligt 57 kapitlet, något även Skatterättsnämnden höll med om. Däremot rådde delade meningar om den andra frågan, huruvida skatteflyktslagen var tillämplig. Skatteverket ansåg att det övervägande skälet till att lagen är tillämplig är den skatteförmån som uppkommer. ”Genom att de svenska delägarna äger B-aktier kommer utdelningen som härrör från deras arbetsinsatser inte att tjänstebeskattas vilket strider mot lagstiftningens syfte” framhöll Skatteverket till Skatterättsnämnden.

Men Skatteverket fick inte gehör för sina synpunkter. Skatterättsnämnden ansåg inte att rekvisitet i skatteflyktslagen var uppfyllt och gick på delägarens linje. Nu har även Högsta förvaltningsdomstolen sagt sitt.

”Enligt Högsta förvaltningsdomstolens mening kan förfarandet inte anses strida mot lagstiftningens syfte i den mening som avses i 2 § 4 lagen mot skatteflykt. Redan härav följer att lagen inte är tillämplig.” skriver domstolen och fastställer Skatterättsnämndens förhandsbesked i den del det överklagats.

Charlotta Marténg

Skatterättsnämnden 98-16/D

Högsta förvaltningsdomstolen mål 6457-17

Skatteflyktslagen tillämpas av förvaltningsdomstolen, och det är alltså inte Skatteverket som fattar beslut. Med skatteflykt avses vanligtvis förfaranden där en skattskyldig genomför en eller flera transaktioner främst i syfte att uppnå eller undvika en beskattningseffekt. Den lag mot skatteflykt som nu gäller återinfördes 1995 och har därefter reformerats.