Yvonne Jansson, auktoriserad redovisningskonsult, Mazars.

Varför behövs en hållbarhetsredovisning?

– Även om man inte träffas av lagkravet kan ditt företag påverkas genom att du säljer varor till ett bolag som omfattas av krav på hållbarhetsredovisning. Då kan även ditt företag komma att få frågor om till exempel hur man efterlever en uppförandekod och så vidare. I nästan alla upphandlingar i dag ställs frågan om hur företaget jobbar med hållbarhet, därför är det viktigt att ha tänkt igenom.

Finns det andra lagar som kan påverka så att jag behöver lämna en hållbarhetsredovisning?

– Även om ditt företag inte omfattas av lagkravet att upprätta en formell hållbarhetsrapport kan du enligt årsredovisningslagen ändå förväntas lämna hållbarhetsupplysningar i förvaltningsberättelsen, om det räknas som väsentlig information för företagets intressenter.

Hur vet jag om mitt företag berörs?

– Diskutera frågan med din revisor/redovisningskonsult. Även om hen inte är hållbarhetsexpert kan hen ditt företag och är expert på strategier och analyser. Hen kan hjälpa dig att se vad som är relevant och väsentligt.

Socialt ansvar, miljö, personal – måste hållbarhet vara omständligt?

– Nej inte alls. Mycket handlar om att utgå från just ditt företags förutsättningar. Man kan få vägledning av lagkravet genom att använda sig av rubrikerna som stöd. Det viktigaste är dock att våga kommunicera det man gör och inte vara rädd för att lyfta vilka utmaningar företaget står inför.

Var börjar jag någonstans?

– Fundera på vad ni vill med företaget. Hur ska ni komma dit? Vad är viktigt? Hållbarhet behöver inte vara komplicerat. De allra flesta företag gör väldigt mycket, men missar att kommunicera det.

Charlotta Marténg