Se upp med översmarta 3:12-råd inför årsskiftet

De stora dragen och åtgärderna ska vara genomtänkta och klara, men lite finns att göra på marginalen, skriver Hans Peter Larsson, Resultats skattekrönikör.

Två råd är självklara. Den som funderar på att ombilda en enskild näringsverksamhet till aktiebolag bör se till att aktierna ägs före årsskiftet. Detsamma gäller den som tänker starta en verksamhet i aktiebolagsform. Det ger ett så kallat gränsbelopp även för 2018. Det innebär att knappt 172.000 kronor senare kan tas ut som lågbeskattad utdelning till 20 procents kapitalskatt.

Ibland ges även rådet till företagare att bilda flera bolag inom familjen. I en familj får varje person använda förenklingsregeln som ger ovan nämnda gränsbelopp. En och samma person kan däremot inte använda förenklingsregeln på utdelning från flera bolag.

Däremot kan huvudregeln och förenklingsregeln kombineras. Om varje familjemedlem ska ha var sitt bolag och fakturera från detta så måste det finnas en genuin substans i varje bolag. Ingen luftfakturering mellan bolag! Därtill kommer kostnader för administration av varje bolag. Det är därför viktigt att se helheten!

Så till den som använder huvudregeln, se till att ta ut tillräcklig egen lön under 2018.

Hans Peter Larsson