Exakt hur mycket lön som har betalats ut och till vem. Det ska du som arbetsgivare redovisa till Skatteverket varje månad från och med januari 2019.

De nya reglerna om arbetsgivaruppgifter på individnivå gäller för samtliga arbetsgivare från 1 januari 2019. Det är alltså hög tid att förbereda sig inför förändringen. Men för några arbetsgivare har reglerna gällt sedan halvårsskiftet. Det handlar om företag inom vissa branscher, med 16 anställda eller fler, och där man haft krav på sig att föra personalliggare.

Enligt Skatteverket har merparten av dem som redan omfattas av reglerna valt att använda den digitala inlämningen och endast ett fåtal har deklarerat på papper. Genom att arbetsgivardeklaration införs på individnivå kommer det att bli enklare för de anställda att kontrollera hur mycket arbetsgivaravgift som betalats in och att skatter har dragits av. Samtidigt blir det enklare för Skatteverket att komma åt svartarbete och förutsättningarna att hitta oredovisade inkomster ökar.

Den största förändringen med de nya reglerna blir att arbetsgivaren inte längre ska redovisa lön och skatteavdrag i ett totalbelopp för samtliga anställda.

Fram tills årsskiftet 2018/2019 (eller halvårsskiftet för vissa företag) fungerade det så att arbetsgivaren senast 31 januari året efter att ersättningen betalats ut lämnade en kontrolluppgift där det framgick vem som fått ersättning, förmåner och för vem utbetalaren gjort skatteavdrag.

Med de nya reglerna gäller det att hålla koll på alla uppgifterna och redovisa dem varje månad. Det som ska specificeras för varje anställd är utbetald ersättning, förmåner och skatteavdrag.

Charlotta Marténg

Läs mer: Skatteverket