Håll i din skatterådgivare!

Dagens skatterådgivare kan gå förlorad. Skatterådgivningen är på väg att ändra karaktär, från att finna mest ändamålsenlig skattelösning till mer av kontroll att rätt skatt betalats, skriver Hans Peter Larsson, skatteansvarig FAR.

Utvecklingen har två förklaringar. Finansdepartementet har sänt ut ett förslag på remiss som innebär att alla ”skattearrangemang” som leder till lägre skatt ska anmälas till Skatteverket. Dessa anmälningar kan sedan användas som underlag för frågor och revision från Skatteverket. Sverige är tvunget att införa regeln för gränsöverskridande transaktioner, men inte för inhemska arrangemang. Vad ett arrangemang är framgår inte klart av förslaget utan är en EU-översättning.

Skatteråd ges av skattekonsulter, revisorer och redovisningskonsulter. Alla berörs uttryckligen av förslaget. 165.000 anmälningar per år räknar man med ska behöva lämnas in. Man kan anta att skattekonsultationer, om förslaget går igenom, kommer att mer få karaktär av redovisning av olika alternativa möjligheter, utan att några råd ges. En förtroendefull och nära relation till konsulten blir då än viktigare.

Den andra förklaringen är trenden mot mer öppenhet och transparens kring skattefrågor. Skatt har blivit en hållbarhetsfråga för att värna ett varumärke och vinna offentliga upphandlingar, anbud med mera. Olika ”nyckelhålsmärkningar” av företags sätt att betala skatter växer fram och kan inom några år vara en del av redovisningen av skatter i årsredovisningen.

Så håll i en förtroendefull relation med din skatterådgivare.

Hans Peter Larsson