När uppsägningstiden inte är avtalad

Vad gäller när en företagsledare säger upp sig själv och det inte finns något skriftligt anställningsavtal? Läs vad Anneli Lönnborg, advokat på Gernandt & Danielsson svarar.

Arbetsdomstolen kom nyligen (AD 2019 nr 12) att pröva just en sådan fråga: frågan om arbetsgivaren gjort sannolikt att den före detta vd:n hade sex månaders uppsägningstid i sitt ”oskrivna” anställningsavtal.

Även om det saknas en uttrycklig bestämmelse i anställningsavtalet ger AD uttryck för att även en arbetstagare i företagsledande eller jämförlig ställning ska vara skyldig att iaktta en skälig uppsägningstid, oaktat att en sådan arbetstagare inte omfattas av lagen om anställningsskydd. Vid bedömningen av vad som får anses vara en skälig uppsägningstid från arbetstagarens sida ska, enligt AD, beaktas att arbetsgivaren typiskt sett har ett starkt intresse av viss omställningstid. Bland annat för kunskapsöverföring från den uppsagde arbetstagaren till dess efterträdare eller annan på företaget.

AD uttalar i det nu refererade målet att uppsägningstiden bör vara ömsesidig, det vill säga den ska vara densamma oavsett vem som säger upp vem. Med hänsyn till att AD tidigare funnit att en uppsägningstid om sex månader är skälig för en vd vid arbetsgivarens uppsägning, om inte annat avtalats, anser AD att sex månaders uppsägningstid ska gälla även när vd:n säger upp sig själv och då ingen uppsägningstid finns avtalad.

Anneli Lönnborg