Digitala kvitton och fullmakter. Två exempel på områden där blockkedjeinspirerad teknik kan revolutionera möjligheterna för dig som företagare.

Digitalisering och automatisering, börjar det låta uttjatat? Oavsett vad vi tycker är det verklighet och det går fort. Mycket talar också för att den som drar nytta av utvecklingen och har med den i sin affärsstrategi kommer att lyckas bättre än den som jobbar på som vanligt. Det kan handla om allt från att skaffa en webbsida till att sköta sin bokföring helt digitalt, och kanske endast erbjuda sina kunder digitala kvitton.

Just digitala kvitton är tillsammans med personalliggare och fullmakter tre av fem områden som lyfts i rapporten Blockkedjeinspirerade tekniklösningar för redovisning, revision och skatt. En rapport som tagits fram av FAR tillsammans med bland andra Skatteverket, Visma, Fortnox, SEB och Kairos Future med flera. I den vill man visa hur blockkedjetekniken, eller teknik inspirerad av blockkedjan, kan användas för att skapa förtroende för digitala processer, handlingar och identiteter.

Samtidigt skulle användandet av tekniken kunna öka effektiviteten, minska risker och försvåra medvetna och omedvetna fel hos företagen.

För områdena digitala kvitton, personalliggare och fullmakter görs bedömningen att lösningarna skulle kunna göra störst samhällsnytta. De skulle dessutom kunna realiseras på relativt kort sikt. Just digitala kvitton är något som efterfrågas av många och kassaregisterlagstiftningen gör det möjligt att kassaregistret producerar ett elektroniskt kvitto. Men samtidigt kräver den nuvarande lagstiftningen, att en anställd som vill dra av utlägg och ett företag som vill dra av kostnader för utlägg måste spara kvittot i original i bokföringen. För papperskvitton innebär det på papper, och för digitala kvitton det ursprungliga digitala filformatet. I studien konstateras att det här är en av orsakerna till att införandet av digitala kvitton dragit ut på tiden.

Charlotta Marténg

Framtidsstudien hittar du på far.se