Ska styrelsearvode beskattas som inkomst av tjänst? Det ska Högsta förvaltningsdomstolen på nytt ta ställning till.

2017 kom en dom från Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, som fått stora konsekvenser för beskattningen av styrelsearvoden. Bakgrunden var Skatterättsnämndens besked att styrelsearvoden inte kan faktureras från eget bolag utan ska beskattas som tjänst. En slutsats som slogs fast av HFD.

Domen ledde till att Skatteverket gick ut och ändrade sin praxis från 2009. Ändringen gällde både för fakturering från juridisk person och från enskild näringsverksamhet. Styrelsearvoden ska normalt beskattas i inkomstslaget tjänst.

Men nu ska frågan prövas på nytt i HFD. Det efter att Skatterättsnämnden ännu en gång haft upp den. Förra sommaren tittade Skatterättsnämnden på en advokats styrelseuppdrag och beskattningen av dessa. Då såg nämnden inga förutsättningar att frångå nuvarande praxis.

Förhandsbeskedet togs vidare till HFD och i början av juni i år kom ett delbeslut i målet. HFD förordar att målet ska hänskjutas till Högsta förvaltningsdomstolen i dess helhet. Det vill säga samtliga 16 justitieråd ska närvara jämfört med de fyra, fem justitieråd rätten normalt består av.

Att ta upp ett mål i plenum, som det kallas, är ovanligt och görs ofta när praxis ska förändras.

Charlotta Marténg

Läs mer!

Skatterättsnämnden DNR 107-17/D