Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, har avgjort en fråga som rör ersättning av ombudskostnader i skattemål.

– Man kan säga att Högsta förvaltningsdomstolen klarlägger att ersättning medges utifrån skälig tidsåtgång och skälig timkostnad. Det är inte rättshjälpstaxan som är styrande som utgångspunkt utan ersättningen kan bli högre, vilket är nytt i förhållande till Skatteverket och domstolarnas tidigare syn, kommenterar Hans Peter Larsson, skatteansvarig på FAR.

Bakgrunden är ett mål mellan Skatteverket och ett riskkapitalbolag som ingick i den stora granskning av riskkapitalbranschen Skatteverket arbetat med i många år. Bolaget fick rätt mot Skatteverket i domstol, men beviljades bara ersättning med 20.000 kronor för sina ombudskostnader, sett till de drygt 400.000 kronor bolaget yrkat.

Beslutet om ersättning överklagades hela vägen till HFD som ansåg att den skäliga nivån i fallet var 100.000 kronor. Dubbelt så mycket som förvaltningsrätten beviljat, men långt ifrån vad bolaget ville ha.

Hans Peter Larsson säger att nyckeln till full ersättning är en tydlig kostnadsspecifikation över utförda arbetsåtgärder.

– Man måste specificera vad som är gjort, vem som utfört uppgifterna, hur lång tid varje åtgärd tagit och vilken timkostnaden är, säger han.

Björn Dickson

Charlotta Marténg

Läs mer!

Högsta förvaltningsdomstolen mål nr 5868-17