Om vikarier och rätt till semester

Har vikarier samma rätt till ledighet under sommarmånaderna som någon som är tillsvidareanställd? Läs vad Anneli Lönnborg, advokat på Gernandt & Danielsson svarar.

Huvudregeln är att anställda har rätt till minst 25 semesterdagar per semesterår. Rätten går inte att avtala bort, utan är en oinskränkt rättighet för arbetstagare. Även som vikarie har man således rätt till semesterledighet. Antalet semesterdagar man som vikarie har rätt till beror på längden på vikariatet.

Från huvudregeln finns en undantagsregel som gäller vid anställning som ska pågå i högst tre månader utan förlängning. Om ett vikariat pågår kortare tid och parterna vet om detta redan vid anställningsavtalets ingående, får de i anställningsavtalet komma överens om att semesterledighet inte ska läggas ut. Vikariens semesterförmån består då i stället av att hen har rätt till semesterersättning som betalas ut tillsammans med månadslönen. Anledningen till denna undantagsregel är för att det för arbetsgivaren skulle kunna bli praktiskt ohanterligt om en vikarie ska arbeta bara två månader och av dessa två månader utgör en vecka semesterledighet.

Enligt semesterlagen gäller att man som anställd ska kunna ta ut fyra sammanhängande veckor under sommaren, juni–augusti. Detta gäller även vikarier i den mån hen har arbetat så pass länge att denne tjänat in tillräckligt med semesterdagar.

Men, som svar på frågan om vikarier har rätt till semester – så ja.

Anneli Lönnborg