Auktoriserad Skatterådgivare FAR är nu en av Bolagsverket skyddad titel. Den får bara användas av rådgivare som gått FARs etikkurs och klarat ett examensprov. Tydliga utbildnings- och erfarenhetskrav finns. Likaså granskas de byråer där rådgivarna arbetar utifrån oberoende och dokumentation av ärenden.

Rådgivare som inte uppfyller etik- och kvalitetskraven i sin rådgivning kan anmälas till FARs disciplinnämnd. Denna kan fria eller utdöma påföljder av olika grad.

Auktorisationen är FARs sätt att ta ansvar för en konstruktiv rådgivning inom lagens ramar. Inga gråzoner! Hållbarhet även inom beskattning är en växande marknad för rådgivare. Denna trend vill FAR främja och utveckla. I höst kommer GRI, Global Reporting Initiative, med en ny hållbarhetsstandard/rekommendation även för skattefrågor. Då ska även framgå hur mycket skatt företag betalar i olika länder. Både för egen del och för anställda. Informationen visar företagets regionala betydelse. Företagen driver välfärden.

Modellen framöver? Ta fram en tydlig skattepolicy. Följ den och anlita en Auktoriserad Skatterådgivare FAR att göra jobbet. En kanonkombination! Den vinner både upphandlingar och anseende – även för mindre bolag och dess ägare.

Hans Peter Larsson