Att inte inställa sig vid förhandlingar om att teckna kollektivavtal kan bli dyrt. Arbetsdomstolen har dömt ett bolag att betala 50 000 kronor i allmänt skadestånd skriver Anneli Lönnborg, Gernandt & Danielsson.

Det kan tyckas märkligt att man som företag är skyldig att förhandla med en arbetstagarorganisation om att teckna kollektivavtal, även när man som företag inte önskar ha något kollektivavtal på arbetsplatsen. Enligt lagen har dock en arbetstagarorganisation rätt till förhandling med arbetsgivare i fråga rörande förhållandet mellan arbetsgivaren och sådan medlem i organisationen som är eller har varit arbetstagare hos arbetsgivaren. Vad detta betyder är att arbetsgivaren är skyldig att förhandla med en arbetstagarorganisation i frågor som rör förhållandet mellan arbetsgivaren och arbetstagarorganisationens medlem.

Arbetstagarorganisationens förhandlingsrätt tar endast sikte på förbundets medlemmar. Det vill säga en förutsättning för arbetstagarorganisationens rätt att förhandla, och därmed arbetsgivarens skyldighet att förhandla, är att arbetstagarorganisationen minst har en medlem anställd hos bolaget.

Att inte inställa sig vid förhandlingar om att teckna kollektivavtal kan bli dyrt. Det fick ett bolag erfara i början av juni i år, då Arbetsdomstolen (AD 2019 nr 34) dömde bolaget att betala allmänt skadestånd om 50 000 kronor till ett fackförbund för att inte ha inställt sig på de förhandlingar som förbundet kallat till.

Annelie Lönnborg