Fokusera på vad som bör göras nu och framåt, i stället för att bara prata siffror. Det är business controllern Sofia Porsch Grahms råd. Då blir controllern mer värdefull för företaget.

Sofia Porsch Grahm jobbar som teamleder för business controllers inom produktområdet Critical Care för den globala medtech och life science leverantören Getinge. Hos Getinge har man som målsättning att företagets controllers ska gå från traditionell redovisning och rapportering till att bli mer av en business partner till företaget. Och Sofia vägleder den resan för sitt team.

– Det innebär ett helt nytt förhållningssätt. Vi ska komma bort från datorerna och ut i verksamheten. En nyckel är att automatisera det som kan automatiseras så att vi kan frigöra tid till annat, säger Sofia Porsch Grahm.

Resan mot att jobba mer verksamhetsnära är delvis bekant för Sofia. Hon har själv tidigare gått från rollen som revisor till business controller.

– Det är vårt, controllerns, ansvar att ta det första steget och kroka arm med personer i verksamheten. Jag försöker också vara med på möten utan en direkt ekonomisk agenda och undvika att inleda möten med att prata siffror och enbart blicka bakåt. Många tycker siffror är svåra att ta till sig och det dödar stämningen. I stället ska vi fokusera på vad som behöver göras nu och framåt, säger hon.

Sofia strävar också efter att vara mer pedagogisk i sina utskick och rapporter. I stället för tabeller försöker hon mer och mer att använda sig av visuella grafer. Mer verksamhetstermer och mindre ekonomiska begrepp i utskicken är ett annat framgångsrecept, som gett utdelning.

– Vi har faktiskt märkt ett större intresse och får fler frågor om det vi rapporterar, vilket är ett gott tecken. Sedan försöker jag också synas mer ute i verksamheten så att tröskeln bli lägre för kollegor att ställa frågor. Det gäller att vara synlig på många plan.

Anna Ekström