Tullfrågor. Handen på hjärtat – sticker du huvudet i sanden eller har du redan checklistor och egenkontroll på plats? Om du tillhör den förstnämnda kategorin kan det vara dags att ta tag i frågorna. För som Renate Johansson, tullansvarig på Hafa Bathroom Group AB, säger: ”Det är ett skitjobb att göra men det lönar sig!”

Intervjuer med tullexperter visar nämligen att företag som har satsat på egenkontroll och lagt ner tid på tullfrågorna har allt att vinna. Inte bara kan de slippa uppdebitering vid tullrevisioner – egenkontrollen kan också optimera flödet internt och spara pengar. På sidan 20 och framåt hittar du det du behöver veta. Missa inte heller listan med frågor som företagsledningen bör kunna svara på om tull. För det är företagsledningen och ingen annan som har ansvaret om något går snett.

I somras infördes nya skatteregler vid generationsskifte i fåmansbolag. Nyfiken på vilka effekter de har fått? Det tar vi med hjälp av Stefan Asklöf reda på i del 1 av 2 i en miniserie om fåmansbolag. Del 2 publiceras i Resultat nr 1/2020.

Vi låter också redovisningsspecialist Eva Törning reda ut vad som gäller när ett mindre företag ska välja K-regelverk. Borde fler mindre företag ta steget över till K3?

När du har fått detta nummer av Resultat är det början av december och välförtjänt jul- och nyårsledighet närmar sig snabbt. Även Resultat tar lite ledig under helgerna, men utöver det kan du följa oss på webben. Nästa nummer av tidningen kommer ut i början av februari 2020. Det låter långt bort – men det går snabbt! Med det numret kommer också våra uppskattade lathundar, missa inte dem!

Trevlig läsning och trevliga helger!

Charlotta Marténg, chefredaktör