Även utländska handlare som säljer varor i Sverige kan bli tvungna att betala kemikalieskatt. Undantaget som hittills funnits ska nu ses över.

Av praktiska skäl har utländska företag som säljer varor direkt till privatpersoner i Sverige varit undantagna från kravet att betala kemikalieskatt på elektronik. Det här är ett undantag som finansdepartementet nu vill se om man kan ta bort. Ett förslag på nya regler har skickats ut på remiss.

– Vi ser nu till att även utländska handlare får betala kemikalieskatten. Det är en principiell fråga att ha lika villkor när utländska e-handelsföretag konkurrerar med svenska företag, säger finansminister Magdalena Andersson, S, i ett uttalande.

I korthet handlar det om att själva undantaget för utländska försäljare tas bort i den nuvarande lagen. Företag i andra EU-länder föreslås betala kemikalieskatt förutsatt att företaget säjer skattepliktiga varor i Sverige för mer än 100 000 kronor per år.

Det finns även fall då skatten kan behöva betalas även summan är lägre. Det gäller då produkterna förmedlas av någon annan, till exempel en hemsida som erbjuder varor från olika säljare, och då de årliga förmedlingarna överstiger 100 000 kronor. Då blir förmedlaren skyldig att betala skatten.

Från länder utanför EU ska skatten betalas från första kronan, i samband med att köparen betalar tull och eventuell moms.

De nya reglerna föreslås träda i kraft 1 oktober 2020 och senast 10 januari 2020 ska remissvaren vara inne hos finansdepartementet.

Charlotta Marténg