Att få rutinerna på plats kan vara tidskrävande. Men det lönar sig att ha arbetet gjort konstaterar Renate Johansson, tullansvarig på Hafa Bathroom Group AB.

För sex år sedan bestämde ledningen på Hafa Bathroom Group AB att tullrutinerna skulle skrivas ner. En stor process påbörjades där alla tulldeklarationer och produkter gicks igenom.

– Utmaningen var att klassificera produkterna rätt. Mitt tips är att involvera produktutvecklarna i det här arbetet. Blir klassificeringen fel kan det leda till felaktiga tullavgifter, säger Renate Johansson.

För tre år sedan utökades Hafa Bathroom Group AB med ytterligare ett företag, då var det dags att se över tullhanteringen igen. Beslut fattades om att göra en egenkontroll över produkterna som togs in i sortimentet. Kontrollen skulle sträcka sig tre år tillbaka i tid. Det visade sig vara ett beslut som lönade sig.

– Dels kunde vi genom en korrekt klassificering sänka våra tullavgifter, dels klarade vi oss fint när vi fick en tullrevision förra året. I och med att vi påbörjat vårt arbete kunde vi meddela Tullverket att vi hittat vissa fel och att vi behövde ytterligare tid på oss att gå igenom produkterna. När Tullverket såg att vi hade en egenkontroll och hade påbörjat vårt arbete klarade vi oss från tulltillägg, säger Renate Johansson.

På Hafa Bathroom Group AB är tullfrågorna viktiga även på ledningsnivå.

– Att investera tid och resurser i tullfrågorna är naturligt för oss på Hafa Bathroom Group AB. Utöver den uppenbara fördelen att vi ansvariga sover bättre om natten ser vi det som en direkt konkurrensfördel. Exempelvis kan vi erbjuda mer exakta priser i våra offerter och aktivt öka flexibiliteten i inköpsarbetet, säger Anders Hofstedt, vd och koncernchef.

– Vidare ser vi tull som en långsiktig strategisk fördel. Vi verkar i en bransch där flera företag enkelt handlar in exempelvis EMV-produkter av lägre kvalitet utan en djupgående kunskap kring tull. De företag som ser till att ha verkligt god kontroll kommer att få en stor uppsida när de mindre seriösa aktörerna tvingas bygga upp nya arbetssätt, fortsätter han.

I arbetet med att få alla rutiner på plats har extern hjälp anlitats och det är något Renate Johansson rekommenderar.

– Det är ett skitjobb att göra men det är så värt det när rutinerna är på plats. Vi tar också löpande hjälp av våra revisorer, det är bra att de kan kontrollera att vi gör det vi ska, säger Renate Johansson.

Charlotta Marténg