Resultat frågar Louise Sjödin, redovisningsexpert på KPMG, som rätar ut några frågetecken kring hemarbete.

Vad gäller om jag flyttar ut till mitt fritidsboende och jobbar från en annan kommun? Har det någon skattemässig betydelse?

Reglerna kring skatt i stort har inte ändrats på grund av coronakrisen.

En del kanske bestämmer sig för att flytta permanent till sitt fritidsboende så att fritidsboendet blir permanentboende.

– Då påverkas självklart folkbokföring och kommunal skatt, men de reglerna gäller ju oavsett situation i omvärlden, coronakris eller ej, säger Louise Sjödin.

Kan arbetsgivaren betala de anställdas bredband nu när de arbetar hemma under pandemin, utan att det blir skattekonsekvenser?

Om arbetsgivaren bekostar en anställds installation av bredband eller löpande abonnemangsavgifter för bredband är det normalt en skatte- och avgiftspliktig förmån.

Men den kan vara skatte- och avgiftsfri om bredbandet uppfyller förutsättningarna för att vara ett arbetsredskap. Precis som vid inköp av skrivare, headset och annat är det ett villkor att bredbandet är viktigt för att den anställde ska kunna utföra sina arbetsuppgifter.

Men när det gäller bredband finns ytterligare ett viktigt villkor.

Enligt praxis krävs det i normala fall att man exempelvis enligt anställningsavtal arbetar mot USA och behöver bredbandet i hemmet på grund av tidsskillnaden.

– Att en anställd ska kunna arbeta hemifrån under veckan eller på kvällstid, med arbetsuppgifter som normalt utförs på dagtid, anses inte vara tillräckligt, säger Louise Sjödin.

Hur ska jag hantera utskrifter och arkivering av material hemifrån?

Om man har utskrifter av egenupprättad räkenskapsinformation så ska detta arkiveras i den form som företaget avser att presentera materialet. Det kan antingen vara i pappersform eller digitalt. Vilken form som företaget har valt ska framgå av företagets systemdokumentation.

– Kraven är desamma oavsett om medarbetarna jobbar hemma eller på kontoret, säger Louise Sjödin.

Får man som anställd ta hem bokföringsmaterial?

Det går bra att ta hem bokföringsmaterial för att kunna utföra ditt arbete. Men eftersom de vanliga arkiveringsreglerna fortfarande gäller, så behöver materialet återföras till kontoret så fort som arbetet med exempelvis bokslutet är färdigt. Bokföringsmaterialet ska då också arkiveras enligt företagets arkivplan.

Fast driftställe och corona

Att ha personal som arbetar i ett annat land kan innebära att ett företag får så kallat fast driftställe i det andra landet. Fast driftställe innebär normalt att företaget blir skattskyldigt för det fasta driftställets verksamhet.

Reglerna för fast driftställe har inte förändrats på grund av coronakrisen. Men Skatteverket har gjort ett förtydligande på sin hemsida efter att OECDs sekretariat har publicerat en vägledning avseende fast driftställe och hemarbete.

Eftersom coronakrisen är så extraordinär medför den anställdas arbete hemifrån normalt inte att ett fast driftställe uppkommer för ett företag eller en arbetsgivare. Bakgrunden är att arbetet i hemmet saknar en tillräcklig grad av varaktighet, gränser går vid sex månader. Arbetet i hemmet kan också sakna en tillräcklig grad av kontinuitet. Det kan också vara så att företaget inte kan anses ha tillgång till, eller kontroll över, hemmakontoret.

Text: Björn Dickson