En revisor, som dels underlåtit att betala föreskriven årsavgift till Revisorsnämnden, dels utan dispens bosatt sig i stat utanför EES och tagit otillåten anställning där, har fråntagits auktorisationen med omedelbar verkan. (Upphävande, omedelbar giltighet.)

Bakgrund

Auktoriserade revisorn A flyttade enligt folkbokföringen ut från Sverige till ett land utanför EES under 1993. As tidigare arbetsgivare i Sverige har uppgett att A slutade hos dem i januari 1994 och tog anställning hos ett företag i det andra landet.

Revisorsnämnden (RN) har vid flera tillfällen skrivit till A, först under den adress hans tidigare arbetsgivare lämnat och senare under den adress folkbokföringen uppgivit, för att få uppgifter om hans nuvarande yrkesverksamhet m.m. Något svar från A har inte inkommit.

I skrivelse i december 1995 uppmanade RN A att betala årsavgift om 2 000 kronor. Den skulle ha varit myndigheten till handa senast den 1 februari 1996. RN hade vid tidpunkten för sitt beslut inte erhållit avgiften.

RNs bedömning (ordföranden)

”Enligt senast kända uppgifter uppfyller A inte revisorslagens bosättningskrav och sannolikt inte lagens yrkesverksamhetskrav. A innehar en för en auktoriserad revisor otillåten anställning. Han har inte heller erlagt föreskriven årsavgift. Med stöd av 22 § revisorslagen beslutar RN att upphäva As auktorisation som revisor. Med tillämpning av 25 § revisorslagen skall beslutet gälla omedelbart.”

Kommentar

Enligt 4 och 5 §§ revisorslagen (RevL) krävs för godkännande respektive auktorisation som revisor bl.a. att sökanden yrkesmässigt utövar revisionsverksamhet och är bosatt i Sverige eller i en annan stat inom EES-området. Från det senare kravet, men inte det förra, finns möjlighet att få tidsbegränsad dispens om det föreligger särskilda skäl (8 § RevL). Om förhållandena för en redan auktoriserad eller godkänd revisor ändras så att revisorn inte längre uppfyller nyss nämnda krav, är revisorn skyldig att genast anmäla detta till RN som då ska ompröva auktorisationen/godkännandet (23 § RevL).

En auktoriserad eller godkänd revisor får enligt 17 § 1 st RevL inte vara anställd hos någon annan än sådan revisor, registrerat revisionsbolag eller revisionsbyrå som uppfyller de krav som uppställts i RevL och revisorsföreskrifterna. Även från denna bestämmelse finns möjlighet till dispens om det föreligger särskilda skäl (17 § 2 st RevL).

Enligt 15 § 2 st revisorsförordningen (RevF) ska en auktoriserad eller godkänd revisor betala en årsavgift om 2.000 kronor till RN. Om revisorn inte betalar föreskriven avgift ska auktorisationen/godkännandet enligt 22 § 1 st RevL upphävas.

Här kan noteras att RN som stöd för beslutet att upphäva As auktorisation har åberopat endast 22 § RevL och att beslutet därmed formellt sett torde vara grundat i första hand på den omständigheten att A underlåtit att betala föreskriven årsavgift. De övriga omständigheterna är dock av sådan art att de var för sig skulle kunna läggas till grund för ett upphävande. (A har uppenbarligen inte ansökt om dispens från bosättnings- och anställningskraven.)

Anders Strömqvist