En revisors medverkan vid en revisionsklients överklagande i ett skatteärende. (Ingen påföljd)

Bakgrund

Revisorsnämnden (RN) har i en tidningsartikel i december 1995 uppmärksammat vissa uppgifter om auktoriserade revisorn Ös engagemang i ett klientbolags överklagande i ett skatteärende.

Ö har yttrat sig i ärendet och uppgivit bl.a. följande. Han var revisor i bolaget. Han har inte företrätt bolaget i dess bemötande till skattemyndigheten eller deltagit i de möten som förevarit hos skattemyndigheten och i skattenämnden. Ingen anställd i revisionsbyrån har företrätt bolaget som ombud. Artikeln ger inte en korrekt bild av ansvarsfördelningen mellan bolagets ägare, styrelse och revisor, vilket kan ge läsaren uppfattningen att han agerat på bolagets vägnar. De synpunkter han framfört i detta avseende har inte kommit till uttryck i artikeln. Han har inte heller beretts möjlighet att ge sina synpunkter på innehållet och ordalydelsen i artikeln innan den publicerades.

RNs bedömning (kanslichefen)

”Revisorsnämnden finner att Ö lämnat tillfredsställande förklaring och avskriver ärendet från vidare handläggning.”

Kommentar

Som framgår av detta beslut omfattar RNs tillsynsverksamhet inte endast prövning av anmälningar, utan myndigheten tar också på eget initiativ upp ärenden till prövning, t.ex. på grund av uppgifter i massmedia. Vid sidan av denna traditionella tillsyn bedriver RN sedan något år tillbaka också en systematisk och uppsökande tillsyn, SUT (se FAR INFO 1997:132 och 1998:255). Enligt RNs årsredovisning för 1997 öppnades sammanlagt 221 tillsynsärenden under året, varav 41 SUT-ärenden. Av de 180 resterande ärendena (disciplinärenden) initierades 31 av RN.

I FARs rekommendation God revisorssed vid befattning med klients skatter och arbetsgivaravgifter lämnas vägledning om bl.a. i vilken utsträckning en revisor eller revisionsbyrå kan medverka vid ett klientbolags överklagande i ett skatteärende (se FARs Samlingsvolym 1998, s 802 ff). Se även fall 103 nedan.

Anders Strömqvist