Revisorsnämnden har förelagt en revisor att inkomma med ett yttrande över en anmälan och att inkomma med vissa handlingar. Revisorn har inte avhörts. Revisorsnämnden har meddelat revisorn varning och på nytt förelagt denne att inkomma med begärda yttrande och handlingar. (Varning.)

Bakgrund

Revisorsnämnden (RN) har den 24 januari 1996 i ett tillsynsärende förelagt godkände revisorn D att inom fem veckor från delgivningsdatum inkomma med ett yttrande över en anmälan mot D samt med vissa handlingar. D besvarade inte föreläggandet och förelades därför på nytt den 19 mars 1996 att, denna gång inom en vecka, inge yttrandet och begärda handlingar. D anmodades i samma föreläggande att inkomma med kompletterande uppgifter i ett annat tillsynsärende avseende honom. D fick del av det senare föreläggandet den 19 april 1996. Han har uppmärksammats på att underlåtenhet från revisor att lämna de uppgifter som behövs i ett tillsynsärende bedöms som ett allvarligt åsidosättande av de plikter som åvilar en revisor. D har trots det underlåtit att inkomma med begärda handlingar eller på annat sätt höra av sig.

RNs åtgärd (ordföranden)

”Med stöd av 22 § revisorslagen (1995:528) meddelar RN D varning.

D föreläggs dessutom att senast inom en vecka efter det han mottagit denna handling till RN inkomma med yttrande samt begärda handlingar och kompletterande uppgifter. Om D inte efterkommer föreläggandet kommer RN att upphäva hans godkännande som revisor.”

Kommentar

Revisorer och revisionsbolag är enligt 20 § revisorslagen skyldiga att låta RN vid sin tillsyn granska akter, bokföring och övriga handlingar som hör till verksamheten samt att lämna de uppgifter som behövs för tillsynen.

Anders Strömqvist