En revisor som tog på sig revisionsuppdraget i ett aktiebolag, och därefter förhöll sig passiv när bolaget inte vidare avhördes, har meddelats erinran. (Erinran.)

Bakgrund

En skattemyndighet har underrättat Revisorsnämnden (RN) om att auktoriserade revisorn L i december 1993 hos Patent- och registreringsverket (PRV) registrerades som revisor i ett aktiebolag, men att revisionsberättelserna avseende räkenskapsåren 1993/94 och 1994/95, vilka avgivits medan L var revisor i bolaget, undertecknats av en icke kvalificerad revisor.

L, som beretts tillfälle att yttra sig, har uppgett att hans enda kontakt med bolaget bestått i att underteckna åtagandet att vara revisor. Bolaget har inte givit honom några räkenskaper för granskning. Eftersom bolaget inte kontaktat honom har han antagit att det sålts och annan revisor utsetts.

RNs bedömning (plenum)

”Revisorns uppgifter i ett aktiebolag regleras i aktiebolagslagen (ABL). De centrala bestämmelserna finns i 10 kap. 7 § ABL. Där föreskrivs att revisorn i den omfattning som god revisionssed bjuder skall granska bolagets årsredovisning jämte räkenskaperna samt styrelsens och verkställande direktörens förvaltning. Målet för revisionen är att revisorn i en revisionsberättelse skall rapportera resultatet av sin granskning. Genom att åta sig ett revisionsuppdrag har revisorn skyldighet att verka för att de uppgifter som ankommer på honom enligt ABL blir utförda.

RN anser att L visat en anmärkningsvärd brist på aktivitet genom att inte vidta någon som helst åtgärd för att få kontakt med klienten. Om L trodde att han inte längre var bolagets revisor borde han på ett tidigt stadium ha kontrollerat detta. RN anser att L genom sin brist på agerande åsidosatt sina skyldigheter som revisor. Med stöd av 22 § andra stycket lagen (1995:528) om revisorer meddelar RN L erinran.”

Kommentar

Det är lätt att instämma i RNs ställningstagande i detta ärende och påföljden känns rimlig för en försummelse av detta slag. Enligt min uppfattning ligger ställningstagandet också i linje med tidigare beslut i tillsynsärenden där fråga om passivitet av detta slag varit berörd.

Beträffande revisorns antagande att bolaget hade sålts och annan revisor utsetts kan noteras att en revisor som i förtid entledigas av klienten eller avgår på egen begäran är skyldig att anmäla detta till PRV enligt 10 kap. 5 § aktiebolagslagen. Vidare följer av god revisorssed att den tillträdande revisorn ska ta kontakt med den avgående revisorn. Denna skyldighet har kommit till uttryck i FARs regler till vägledning för FAR-ledamöternas skyldighet att följa god revisorssed, Regel 4 – Yrkesutövningen, nionde stycket anvisningarna. (Se även FARs rekommendation Revisionsprocessen, avsnitt 2.2.6 Särskilda hänsyn vid förstagångsrevisioner.)

Anders Strömqvist