En auktoriserad revisor har inte betalat författningsenlig årsavgift till Revisorsnämnden, vilket utgör grund för upphävande av auktorisation eller godkännande som revisor. (Upphävande, omedelbar giltighet.)

Bakgrund

Revisorsnämnden (RN) uppmanade i skrivelse den 27 september 1996 auktoriserade revisorn Å att betala årsavgift till RN, så att den var myndigheten till handa senast den 1 november 1996. Då RN inte erhöll någon avgift skickades flera påminnelser till Å. Å betalade inte avgiften trots att påminnelserna bevisligen delgavs honom.

RNs bedömning (ordföranden)

”Enligt förordningen (1995:665) om revisorer skall auktoriserad revisor betala en årsavgift om 2 000 kronor till Revisorsnämnden (RN). Om revisorn inte betalar föreskriven avgift skall auktorisationen upphävas enligt 22 § lagen (1995:528) om revisorer. – – – RN konstaterar att Å inte erlagt föreskriven årsavgift. Med stöd av 22 § revisorslagen beslutar RN att upphäva Ås auktorisation som revisor. Med tillämpning av 25 § revisorslagen skall beslutet gälla omedelbart.”

Kommentar

Årsavgiften infördes den 1 juli 1995, då revisorslagen trädde i kraft. Dessförinnan betalade auktoriserade och godkända revisorer respektive revisionsbolag enbart en ansökningsavgift i samband med den förnyelseansökan som skulle ske hos tillsynsmyndigheten vart femte år. Om ansökningsavgiften inte inbetalades, blev förnyelseansökan inte behandlad, varpå auktorisationen eller godkännandet löpte ut. Som framgår av detta fall, har årsavgiften medfört att RN mer aktivt får vidta indrivningsåtgärder och i slutänden disciplinära åtgärder om avgiften inte inbetalas.

Henry Åkerlund