En revisor i ett aktiebolag har lånat ut pengar till bolagets ägare och betalat skulder för bolagets räkning. Revisorsnämnden har funnit att revisorn genom långivningen äventyrat sitt oberoende och genom betalningarna brutit mot aktiebolagslagens jävsregler avseende medelsförvaltning. (Varning.)

Bakgrund

Revisorsnämnden (RN) har mottagit en anmälan beträffande godkände revisorn J, varav framgår att J, samtidigt som han varit vald revisor i anmälarens aktiebolag, lånat ut pengar till anmälaren i samband med att bolaget drabbats av en likviditetskris.

J har anfört att han varit revisor i anmälarens bolag i närmare 20 år. Hans mellanhavanden med anmälaren har dock i huvudsak rört dennes privata ekonomi. Såväl bolaget som anmälaren privat, har haft ekonomiska svårigheter. Då anmälaren vid ett tillfälle inte beviljades banklån, lämnade J honom ett lån om drygt 200 000 kr. I enlighet med anmälarens instruktioner, lämnade J lånet genom att betala anmälarens mest påträngande skulder.

RNs bedömning (plenum)

”Ett grundläggande krav på en kvalificerad revisor är att han skall vara oberoende och självständig i förhållande till sina klienter. J har genom att låna ut ett betydande belopp till företrädaren för en av sina revisionsklienter äventyrat sitt oberoende i nämnda avseende. Vidare kan enligt 10 kap. 4 § 1 p. aktiebolagslagen (1975:1385) inte den vara revisor som biträder vid bolagets medelsförvaltning. Av utredningen framgår att J betalat skulder för klientbolagets räkning. J har härigenom åsidosatt aktiebolagslagens regler. Även i detta avseende har J äventyrat sin oberoende ställning som revisor. Sammanfattningsvis finner RN att J på ett så flagrant sätt brutit mot oberoendekravet att hans lämplighet som revisor måste ifrågasättas. RN anser dock att påföljden i detta fall kan stanna vid en varning.

Med stöd av 22 § andra stycket lagen (1995:528) om revisorer meddelar RN J varning.”